Een tekst met Azertyfactor (2)

In het januarinummer van ‘Verzin’, het tijdschrift van Creatief Schrijven, verscheen opnieuw een recensie van een zeer kort verhaal. Opnieuw, want eerder schreef Vitalski al een stukje over het verhaal De vallingman.

Deze keer gaf hij zijn mening over het zeer korte verhaal Het pistool.

Een paar alinea’s uit het artikel:

“Het contrast tussen de titel, ‘Het pistool’, die spanning en sensatie oproept, en de meteen ontnuchterende eerste alinea, waarin we onverwijld mogen inzien dat het hier alleen maar om het plastieken pistool van een zesjarige gaat, mist zijn komische werking niet. Zo wordt het personage meteen op aandoenlijke, sympathieke wijze geïnstalleerd. Zoals ook in series zoals ‘De Wonderjaren’ drijft het vervolg van Lavreysens verhaaltje op de wisselwerking tussen de ernstige, maar poëtische visie van het kind op de feiten, versus de naakte meer fantasieloze blik van de volwassene op diezelfde feiten.”

“Vooral de tweede alinea is op die manier zeer grappig: een stel kopers of vertegenwoordigers zit een uur lang in maatpak en met een das om in de vrachtwagen te zitten. Saaiheid en alledaagsheid troef. Het kind ziet daar echter iets anders in – het mooiste is dat we zelf mogen raden wat dan wel preciés. We krijgen alleen de conclusie mee: “Het waren spannende tijden voor een cowboy.”

“Dit verhaaltje is, kortom, zeer fijn, zonnig, levendig en, al zou de titel dat niet aangeven, ontwapend. Het smaakt naar meer, vooral vanwege de humor. De moeder die haar handen moet opsteken, juist wanneer ze de aardappelen afgiet. Het is de essentie van zeer veel literatuur: ons al dan niet heimelijke verlangen om te mogen afreizen naar het enige echte aardse paradijs dat ons mensen gegund wordt; de argeloze tijd van onze voorbij kinderjaren. Zoals in de aanhef van hét grootste kinderboek ooit, Alice in Wonderland, lezen we hierzo het relaas van een zoveelste waardevolle golden afternoon.”

Daarnaast formuleert Vitalski in het stuk nog enkele nuttige verbetertips. “Maar dan alleen maar omdat ik moet muggenziften”, stelt hij.

Related Post

Tip vd Week (3)Tip vd Week (3)

Op 16 oktober 2019 selecteerde Tine Mortier Het kappersritueel als Tip van de Week op Azerty Factor, de site met fijne leeswaren van Creatief Schrijven. “Rudi had mij met zijn openingszin al