Tip vd Week (1)

Op 3 mei 2017 selecteerde journalist Peter Briers de column ‘Beestjes vangen‘ als Tip van de Week op Azerty Factor, de site met fijne leeswaren van Creatief Schrijven.

“Columns zijn en blijven een ras apart. Oorspronkelijk waren het luchtige stukjes proza over uiteenlopende onderwerpen. Soms banaal, zelden ernstig. Hoe langer hoe meer behandelen ze zware politieke thema’s en ventileren ze persoonlijke opinies. Gelukkig grijpen auteurs nu en dan terug naar de authenticiteit van het genre, waarbij columns weer gaan lijken op de heerlijke, diepmenselijke cursiefjes van wijlen Simon Carmiggelt. Rudi Lavreysen verstaat de kunst van het Carmiggelen.

Door de hoge productiviteit van Lavreysen is het selecteren van een ‘Tip van de Week’ een oefening in kill his darlings. Doe maar ‘Beestjes vangen’, al had het net zo goed ‘Het bankje’ of – nog beter – ‘Het bakske’ kunnen zijn. Lavreysen slaagt erin de wereld rondom hem zo treffend en herkenbaar in beeld te brengen, dat je als lezer automatisch deel gaat uitmaken van zijn universum. Je wordt als het ware één met de personages die hij laat opdraven en de situatie die hij schetst. Zonder literaire franjes of een gewichtig taalgebruik, maar op zo’n manier dat je na elke column snakt naar meer van hetzelfde: il faut le faire. Hoed af, Lavreysen.”

Lees hier de volledige tekst

Related Post

Tip vd Week (3)Tip vd Week (3)

Op 16 oktober 2019 selecteerde Tine Mortier Het kappersritueel als Tip van de Week op Azerty Factor, de site met fijne leeswaren van Creatief Schrijven. “Rudi had mij met zijn openingszin al